De overheid gebruikt onnodig veel papier. Zolang papieren bewijsstukken (bij wet) verplicht blijven, hoeven systemen niet gekoppeld te zijn. Papieren bewijsstukken lijken immers betrouwbaarder dan informatie uit een ‘systeem’ van een andere organisatie. Papier kun je zien en vastpakken. Dat geeft vertrouwen.
Schijn bedriegt.
Zodra informatie op papier staat is het makkelijk te vervalsen. Burgers (en bedrijven) hebben de mogelijkheid de informatie aan te passen voordat zij het bewijsstuk (bijvoorbeeld een uittreksel van de Kamer van Koophandel) inleveren bij de overheid. Papieren bewijssktukken zijn vele malen gevoeliger voor fraude dan informatie die je direct bij de bron afneemt.
Dit misverstand zorgt er voor dat het gebruik van de bouwstenen uit het i-NUP achterblijft. Waarom zou je gegevens uitwisselen via een systeem als je ook om een papiertje kunt vragen?
De overheid hangt aan het papierinfuus zolang dit misverstand niet de wereld uit is.
Pingback: De ultieme overheidsdienstverlener is er een zonder printers | Peter Keur
Niet alleen dit misverstand helpt het uitstellen van dit soort beslissingen, maar ook de complexiteit van sommige bouwstenen helpt niet echt (digikoppeling, Stuf, etc).
Dan snap ik prima dat zo’n misverstand handig van pas komt bij het uitstellen.
Hi Peter, bedankt voor je reactie!
Wat je niet kunt zien of vastpakken is lastig te begrijpen. Zeker voor beslissers. Digikoppeling en StUF zijn heel lastig vast te pakken. Laat staan te begrijpen (voor leken in al hun complexiteit).
Wat nodig is, is een simpele uitleg over de (gevolgen van) complexe bouwstenen. Zie het e-book ‘Daarom NUP’ (http://www.zenc.nl/uploads/07/c4/07c43c2922357034c1df83c57ce0ace0/Publicatie_Daarom_Nup.pdf) voor een van mijn pogingen. Beheersbare methoden om bouwstenen te implementeren helpen ook…