Wij maken gebruik van een gastouder voor de kinderopvang van ons zoontje. Uiteraard ontvangen wij een bijdrage van de staat in de kosten voor de opvang. Dat gebeurt in de vorm van kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst keert in 2010 de toeslag iedere maand uit. Dat doen zij op basis van de schatting die ik ze eerder heb gestuurd. Het is een schatting van het aantal uren aan opvang dat we in 2010 nodig dachten te hebben.
Opgeven werkelijke opvang
Inmiddels is die periode voorbij. Nu wil de Belastingdienst weten hoeveel uren we werkelijk gebruik hebben gemaakt van de opvang. Uiteraard vul ik het formulier keurig in en stuur ik het op.
Helaas ben ik één klein dingetje vergeten in te vullen: het huisnummer van de gastouder. Stom, stom stom. Ik weet het. Mea culpa, mea culpa. Maar…
…dit is voor de Belastingdienst genoeg reden om het complete formulier terug te sturen. Daarbij krijg ik wel keurig een briefje waarin staat dat het formulier niet compleet is ingevuld.
Niet compleet, wel voldoende
Op basis van de gegevens die ik heb ingevuld kunnen ze echter wel degelijk afleiden wie de gastouder is en op welk huisnummer deze gevestigd is. Het enige dat de behandelend ambtenaar hoeft te doen is te zoeken in het Landelijk Register Kinderopvang. Dat gaat als volgt:
- Ga naar http://www.landelijkregisterkinderopvang.nl/
- Klik op ‘Ga naar zoeken’
- Vul onder ‘Straat’ de straatnaam in die ik op het formulier heb ingevuld
- Vul onder ‘Plaats’ de plaatsnaam in die ik op het formulier heb ingevuld
- Klik op ‘Zoeken’
Voila! Daar staan de gegevens van de gastouder. Die kun je zonder problemen overnemen. Immers, op basis van de gegevens die ik wél heb ingevuld kun je onomstotelijk vaststellen om welke gastouder het gaat. Daar heb je het huisnummer niet voor nodig. Er is dus geen enkele reden om het formulier niet in te nemen.
Bonus: deel van de toets op rechtmatigheid van de toeslag
Bonus: door deze zoekopdracht uit te voeren in het Landelijk Register Kinderopvang weet je nu ook dat deze gastouder keurig geregistreerd is. Dat is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de kinderopvangtoeslag. Nu je weet dat dit een voorwaarde is waar wij aan voldoen hoef je die controle niet meer uit te voeren.
Over deze post: in een serie blogposts, laten we de serie “Babybureaucratie” noemen, neem ik je mee op onze reis. Deze reis brengt ons langs de verschillende organisaties waar wij mee te maken krijgen omdat we een kindje verwachten. In deze serie ga ik in op mogelijke bureaucratie die we tegen gaan komen en de manier waarop wij de dienstverlening van de betreffende organisaties ervaren. Klink hier voor alle posts met de tag babybureaucratie.