Gratis advies over indieningsvereisten voor 50 gemeenten!

Het gebeurt niet vaak, maar nu mag ik iets gratis weggeven! Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties betaalt voor 50 gemeenten een advies over indieningsvereisten. Per gemeente analyseert Zenc voor 8 producten de indieningsvereisten die uw gemeente vraagt.

Meedoen is kosteloos voor gemeenten en het advies is direct bruikbaar bij het verbeteren van dienstverlening.

Nieuwsgierig? Na de klik leest je meer informatie over het aanbod. Ook vind je het telefoonnummer van Marije van Mannekes. Bel haar om je gemeente aan te melden.

Klik op “Klik hier om verder te lezen…” voor de uitnodiging of klik hier voor de uitnodiging in .pdf.

PS: je kunt uiteraard alleen een gemeente aanmelden als ook bij die gemeente werkt.

UPDATE 13/10: het gaat om een advies over de volgende geselecteerde producten:

  • Exploitatievergunning horeca
  • Evenementenvergunning (groot)
  • Aangifte hondenbelasting
  • Huisvestingsvergunning
  • Leerlingenvervoer
  • Gehandicaptenparkeerkaart
  • Gehandicaptenvoorziening WMO (rolstoel)
  • Gehandicaptenvoorziening WMO (aanpassen woning)

Beste heer/mevrouw,

Burgers die een product of een dienst aanvragen bij de gemeente worden vaak geconfronteerd met een fors aantal vragen. Naast het beantwoorden van vragen moet de burger vaak ook nog eens een flink aantal bewijsstukken verzamelen om een aanvraag van bijvoorbeeld een evenementenvergunning compleet te maken.

Uit onderzoek van het onderzoeks- en adviesbureau Zenc, in opdracht van de VNG, blijkt dat een groot aantal van die vragen en bewijsstukken overbodig zijn. Een belangrijk deel van deze zogenaamde indieningsvereisten heeft de gemeenten namelijk zelf al in huis. Ook kunnen gemeenten zonder tussenkomst van de burger veel informatie van andere overheidsorganisaties hergebruiken. Tot slot blijken veel vragen en bewijsstukken niet noodzakelijk te zijn voor het leveren van het betreffende product. Wanneer gemeenten alle overbodige indieningsvereisten schrappen kan het aantal vragen en bewijsstukken vaak met ruim 60% worden verminderd! Het schrappen van indieningsvereisten draagt direct bij aan het verminderen van de administratieve lasten en het verbeteren van de dienstverlening.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Zenc zijn in de zomer van 2010 een traject gestart, in samenwerking met negen gemeenten, waarbij voor tien veelgevraagde producten de overbodige indieningsvereisten in kaart zijn gebracht. Dit succesvolle traject krijgt nu een vervolg. BZK wil nu vijftig gemeenten helpen om overbodige indieningsvereisten in kaart te brengen.

Wat gaat er gebeuren?

Van eind oktober t/m begin november zullen de deelnemende gemeenten, onder begeleiding van Zenc, hun indieningsvereisten voor acht belangrijke producten in kaart brengen. Eind november volgt een, door Zenc, op maat gemaakte rapportage waarin per product wordt aangegeven welke indieningsvereisten kunnen worden geschrapt of vereenvoudigd. Ook ziet u hoe u ‘scoort’ ten opzichte van andere gemeenten. De rapportage bevat tevens een stappenplan waarin beschreven staat op welke wijze u de indieningsvereisten daadwerkelijk schrapt.

Begin december vinden vijf regiobijeenkomsten plaats waarin uw resultaten en de resultaten van de andere gemeenten worden besproken en gedeeld. Op deze wijze krijgt u het verhaal achter de cijfers. Aan het slot van de bijeenkomst hebben de gemeenten een duidelijk beeld van de indieningsvereisten die ze mogelijk kunnen schrappen en welke concrete stappen ze moeten zetten om dit in de praktijk te brengen.

Deelname

Deelname aan dit traject is voor u als gemeente een buitenkans:

  • Uw inzet in het traject is zeer beperkt. Voor het in kaart brengen van de indieningsvereisten vragen wij u één werkdag te reserveren. Bovendien biedt Zenc de benodigde hulpmiddelen en ondersteuning.
  • Deelname aan het traject is kosteloos. Toch ontvangt u een op maat gesneden adviesrapportage en krijgt u bovendien inzicht in hoe u scoort ten opzichte van andere gemeenten.
  • Tot slot kunt u de uitkomsten van het onderzoek direct gebruiken bij het verbeteren van uw aanvraagformulieren en het verder verbeteren van uw dienstverlening.

Wilt u meedoen aan deze landelijke aanpak van indieningsvereisten? Schrijf u dan in bij Marije van Mannekes van Zenc (marije.vanmannekes@zenc.nl / 06 – 429 69 339). Wanneer u meer informatie wenst te ontvangen kunt u ook contact met haar opnemen.

Wij zijn benieuwd naar uw reactie!

Met vriendelijke groet,

Milan Jansen (BZK)
Alouisia de Leeuw (BZK)
Frans Jan Douglas (Zenc)
Frank van IJzerloo (Zenc)

3 gedachten over “Gratis advies over indieningsvereisten voor 50 gemeenten!

  1. Pingback: Tweets die vermelden Gratis advies over indieningsvereisten voor 50 gemeenten! « Peter Keur -- Topsy.com

  2. Rodney

    Peter (en Bzk),
    Goeie actie!

    Jammer genoeg mogen we als gemeente niet zelf onze acht producten uitkiezen… maar ik begrijp de afwegingen (heb zojuist Marije gesproken).

    Voor de producten waar jullie het voor gaan doen -misschien wel goed om in het stuk te benoemen- hebben wij in Tilburg al heea gedaan. Dus voor ons nu dus niet.

    zie onze link website voor meer inhoudelijke info!

    Succes verder en groet,
    Rodney

  3. Peter Keur Bericht auteur

    Hi Rodney,

    Bedankt voor je reactie! Goed te horen dat jullie al bezig zijn. (Dat wist ik eigenlijk wel…)

    Ik zie dat de link naar de website een link is naar een .pdf over operatie stofkam. Erg interessant!

    Succes in Tilburg!

Reacties zijn gesloten.