Het Babyboek van binnen: deel 1

In mijn vorige post schreef ik enthousiast over Het Babyboek. Helaas hebben mannen geen toegang, maar dankzij Jan van der Erf van Voedingscentrum mag ik toch een kijkje nemen met een testaccount. 😀

Met dat testaccount maakt ik een ’testrit’, waarvan je de resultaten de komende drie dagen op dit blog vindt. Stap voor stap neem ik je mee in de mogelijkheden om te laten zien wat Het Babyboek is en wat het kan. Woensdag  geef ik een eindoordeel en een aantal suggesties voor verbetering.

Maar wat is Het Babyboek?

Het Babyboek is een hyves-widget die door Voedingscentrum is ontwikkeld. Voedingscentrum gebruikt de widget om zwangere vrouwen en jonge moeders van informatie te voorzien over voeding tijdens en na de zwangerschap. Daarnaast bevat Het Babyboek een groeikalender, kun je een dagboek bijhouden en delen met anderen, foto’s plaatsen en krijg je tips over je zwangerschap. Ook zit er een kaart in waarop instanties staan aangegeven waar je mee te maken krijgt tijdens je zwangerschap.

Het Babyboek wordt gepresenteerd als een widget die:

  1. gericht is op een levensgebeurtenis,
  2. communicatie met anderen mogelijk maakt,
  3. rekening houdt met de locatie van de gebruiker,
  4. functioneert als een vraag- en antwoordbalie.

De testrit

Op het moment dat ik inlog met het testaccount geeft Het Babyboek aan dat er ‘nog 39 dagen’ te gaan zijn.

babyboek 1

Babyboek - Kaft

Na doorklikken zien we links een beschrijving van de groei tot deze week (week 35). Het is een statusupdate die je het beste kunt vergelijken met een track-and-trace van TNT post. (Je wordt gelijk bijgepraat over eventueel urineverlies!) Wat ook opvalt is dat de tip aan de rechterkant eigenlijk een anti-tip is: koop nog geen voedingskussen. Meestal vind je bij dit soort tips juist aanbevelingen om wel dingen aan te schaffen.

babyboek 2

Babyboek - Groei en tip na opstarten

De tips worden weergegeven alsof het gele post-it’s zijn.

babyboek 3

Babyboek - Tips

Als we doorklikken op ‘alle tips’ en dan op de categorie ‘vader’ zien we ook een tip over de echo. De tip die wordt gegeven is niet erg sterk. Het is gewoon niet reëel om met de 20-weken echo een hele dag vrij te nemen ‘om er van te genieten’. Niet iedereen heeft die mogelijkheid. Daarnaast wordt gemeld dat de 20-weken echo erg belangrijk is en grote consequenties kan hebben. Welke consequenties zijn dat dan? En waarom wordt er niet vermeld dat de 20-weken echo niet verplicht is?

scherm-4

Babyboek - Tips

Na het wegklikken van de  memo’s komen we bij het startscherm van de widget. Het geeft een overzicht van de dingen die je kunt doen met de widget.

scherm-5

Babyboek - Startpagina

Ik besluit om wat foto’s toe te voegen. Dat gaat vrij makkelijk. Je kunt meerdere foto’s toevoegen, maar dat dan wel foto voor foto. Het zou handiger zijn om meerdere foto’s ineens te kunnen selecteren en te plaatsen.

Onder de knop ‘wat is dit’ staat uitgelegd dat je hier foto’s kun plaatsen en delen. Maat dat spreekt voor zich, lijkt me…

scherm-6

Babyboek - Fotoboek

Dan gaan we verder met het toevoegen van brabbels. Dit is niet erg intuïtief: de lay out lijkt alsof je direct kunt gaan schrijven als je op de agenda klikt. Dat is niet het geval. Ook een knop ‘brabbel’ toevoegen ontbreekt. Bij de foto’s staat die knop er wel. In plaats daarvan moeten we eerst op ‘alle brabbels bekijken’ klikken. Daarna krijgen we een overzicht van de vorige, komende en huidige zwangerschapsweek te zien. Daarna moeten we klikken op ’toevoegen’ en komt er een scherm met een te klein invoerveld en de mogelijkheid 120 karakters in te voeren. En dat terwijl 140 tgenwoordig de gouden standaard is. 😉

scherm-7

Babyboek - Brabbels

scherm-8

Babyboek - Brabbel

In het onderdeel rechtsonder kun je vragen stellen. Het is een kennisbank over zwangerschap en voeding waar je de vraag aan stelt. Op de vraag ‘Wat mag ik niet meer eten?’ krijg ik geen antwoord. Wel wordt er per voedingsmiddel een alternatieve vraag voorgesteld. Op zich prima, maar ik mis de mogelijkheid om ‘verder’ te zoeken of meer resultaten op te vragen. Ook zou het prettig zijn om een overzicht van alle beschikbare vragen en antwoorden te kunnen zien. Maar op dit moment is het een mooie en laagdrempelige manier om op simpele vragen antwoord te krijgen. Het is nog altijd beter dan de lijsten met ‘meestgestelde vragen’ die nooit de vraag bevat waar je een antwoord op zoekt.

scherm-9

Babyboek - Vraag en antwoord

Ik besluit ‘Mag ik eieren eten?’ aan te klikken. Het antwoord wordt in de bekende memo-stijl weergegeven. Hierbij valt de rest van de widget weg doordat een zwart vlak over de widget wordt geplaatst.

scherm-10

Babyboek - Vraag en antwoord

Bij het onderdeel ‘Over mij’ kun je je persoonlijke gegevens invullen. Je kunt je naam opgeven, de titel van het babyboek, een andere hyver als vader aanmerken(!) en natuurlijk Het Babyboek ‘pimpen’. Bij het pimpen kun je patroontjes kiezen en een coverfoto selecteren. Mij lukte het niet om de coverfoto te verwijderen, dus heb ik hem maar vervangen door een witte afbeelding. (Sorry, Jan…) Overigens lijkt me dit iets dat in een ‘setupscherm’ wordt doorlopen wanneer de widget voor het eerst wordt geïnstalleerd op je hyve.

scherm-11

Babyboek - Over mij

Morgen deel 2

4 gedachten over “Het Babyboek van binnen: deel 1

  1. Pingback: Het Babyboek van binnen: deel 2 | Peter Keur

  2. Pingback: Het Babyboek van binnen: deel 3 | Peter Keur

  3. Pingback: Review van een iPhone app: De ZwangerschApp « Peter Keur

Reacties zijn gesloten.