Een indieningsvereiste die regelmatig terugkeert is de indieningsvereiste ‘partner‘. Er zijn verschillende manieren waarop je deze indieningsvereiste kunt definiëren. Wij kwamen tot de volgende vijf(!) definities:
- De persoon die je echtgeno(o)t(e) is;
- De persoon waar je een geregistreerd partnerschap mee bent aangegaan;
- De persoon (of personen) waar je een samenlevingsovereenkomst mee bent aangegaan;
- De persoon waar je een fiscaal partnerschap mee bent aangegaan
- De persoon waar je een gezamenlijke huishouding mee voert.
Dit laat zien dat de indieningsvereiste ‘partner’ de aanvrager veel ruimte geeft om hier een eigen interpretatie aan te geven. Dat is een probleem, omdat de aanvrager de definitie kan kiezen die hem op dat moment het meest gunstig uitkomt. Door geen exacte definitie te geven loopt de gemeente het risico dat de aanvrager niet datgene invult wat de gemeente gebruikt om de aanvraag toe te kennen. Hierdoor bestaat de kans dat de gemeente de aanvraag toekent op basis van onjuiste gegevens.
Zo is het mogelijk om in een samenlevingsovereenkomst de wederzijdse onderhoudsplicht niet op te nemen, terwijl deze personen elkaar misschien wel als partner beschouwen. De hoogte van een uitkering is in deze situatie hoger in vergelijking met de situatie waar de partners met elkaar getrouwd zijn. In die laatste situatie is er wel sprake van een onderhoudsplicht. Toch is in beide gevallen het begrip ‘partner’ een juiste omschrijving van de situatie.
Wij zijn gekomen tot vijf definities van de indieningsvereiste ‘partner’. Maar ik heb het vermoeden dat er meer definities te geven zijn. Wie kent er nog meer definities? Ik zie ze graag in de reacties hieronder!
* De VNG publiceert de resultaten binnen ongeveer een maand.
Aan de ‘bedrijvenkant’ kennen we natuurlijk ook nog partners.
Pingback: Tweets die vermelden Vijf definities van de indieningsvereiste ‘partner’ « Peter Keur -- Topsy.com
Inderdaad, goede aanvulling! De ‘zaken’partner ontbreekt in het lijstje. In de praktijk is vinden we deze voornamelijk in de bedrijvenproducten. Dan is het meestal duidelijk dat het om een ‘zaken’partner gaat. Toch kan het ook hier verwarring oproepen. Bijvoorbeeld wanneer je de naam van je vrouw opgeeft, terwijl ze dat toch echt niet vragen! 🙂
Pingback: Bloggen vanuit je rol als adviseur | Peter Keur